Google Documents

|
Google Documents je alat za obradu teksta. Pomoću ovog alata možete pisati i uređivati tekstove i uploadovati tekstove urađene u MS Wordu koji će biti konvertovani u Google Docs format. Korisna mogućnost je što ovakav dokument možete lako konvertovati u druge formate.

Na primer, ulogujte se u vaš Gmail nalog, pa u gornjem levom uglu kliknite na link "Dokumenti". Otvoriće se prozor sa listom dokumenata koje čuvate u Google Docs-u. Kliknite na dugme "Upload" koje se nalazi u gornjem levom uglu ekrana i izaberite MS Word dokument koji želite poslati u Goolge Docs. Kada je dokument otpremljen, otvorite ga. Zatim otvorite meni "File" i nađite opciju "Download as". Ova opcija vam omoućuje da preuzmete dokument u PDF, OpenOffice, RTF, HTML ili Word formatu.

Google Docs nudi sasvim upotrebljive alate za obradu teksta. Ako koristite Word, ili bilo koji drugi tekst procesor, lako ćete se snaći u Google Documets koji nije opremljen sa previše opcija.

Međutim, prava snaga ove aplikacije dolazi do izražaja kroz mogućnost kolaboracije (saradnje). U zanimljivom promotivnom filmu Google objašnjava upotrebu Google Docs-a u ovu svrhu:



Ukoliko vam engleski nije jača strana, evo objašnjenja. Urednik lokalnog časopisa sarađuje sa novinarima. Novinari su slali tekstove mailom kao prilog, zatim je urednik dodavao svoje primedbe u tekstove, pa vraćao tekstove novinarima, koji su mu potom vraćali revidirane tekstove...Vremenom se nagomila veliki broj dokumenata i teško je odrediti koje je šta radio i kada, nije retkost i da se neko zbuni pa koristi staru reviziju dokumenta umesto aktuelne.

Međutim, novinari sada postave tekstove na Google Docs i omoguće pristup uredniku. Urednik i novinari sada rade na istom dokumentu. Uvek se zna ko je šta radio pošto Google Docs različitom bojom označava delove teksta različitih autora. Takođe, Google Docs čuva istoriju svih revizija dokumenta i urednik uvek zna ko je menjao dukumentn i kada, bez potrebe da pretražuje gomilu attachmenta u mailboxu.

Umesto razmene nekoliko desetina dokumenata, urednik sada u realnom vremenu sarađuje sa novinarima na samo tri dokumenta, što mu značajno olakšava život.

Ova moućnost je posebno korisna kada su članovi tima rasuti po celom svetu.

Подели

0 comments:

Постави коментар